10 yeni yöresel yemek Hatay Valiliği ve HBB girişimleriyle tescillendi.

(HBB) iş birliğiyle Antakya Gastronomi Çarşısı’nda gerçekleştirilen Coğrafi İşaret Tanıtım Programı düzenlendi.

Hatay gastronomisinin sevilen lezzetlerinden olan aşur yemeği, bakla ezmesi, peynirli irmik helvası, taş kadayıf, tuzlu yoğurt çorbası, yaprak sarması, ekşi aşı, bahtenis dolması, fellah köftesi ve pirzolalı yaprak sarma olmak üzere

Törende konuşma yapan Vali Masatlı, Cumhurbaşkanı liderliğinde başlatılan Hatay’a özgü bir “afet yönetim modeli” geliştirildiğini belirterek modelin temelinin, binlerce yıllık tarihi ve medeniyet mirasıyla Hatay’ın her yönüyle yeniden ayağa kaldırılması olduğunu vurguladı.

Vali Masatlı, Cumhurbaşkanının sözünü hatırlatarak coğrafi işaretlerin sadece ürün korunması değil, bölge kültürünün ve emeğinin geleceğe taşınması anlamına geldiğini ifade etti.

Vali Masatlı: Coğrafi İşaretli Ürün Sayımız 130’a Çıkacak

Vali Masatlı, “5 Şubat itibarıyla coğrafi işaret olarak tescil aldığımız ürün sayımız 25’tir ama tarihi yüz binlere dayanan sadece 600 yüzden fazla yemek çeşidi olan bir şehirde 25 coğrafi işaret çok azdı. Kurmuş olduğumuz özel bir ekiple beraber sahada derinlemesine çalışmaları yaptık. Şu an itibari ile 50. ürünümüzün de coğrafya işaretini almış oluyoruz. Yani iki yıllık bir dönemde 25 olan coğrafi işaret sayımız şu an 50 oldu. 80 ürün için coğrafi işaret için müracaatımız söz konusudur. Kısmet olursa bunu da bunları da aldığımızda coğrafi işaretli ürün sayımız 130’a çıkacaktır.” dedi.

Başkan Öntürk: Turizmde İlk Adımı Bir Otel Ortaklığıyla Başlatacağız.

Hatay’ı tarih, kültür ve turizm şehri yapma hedefiyle çalıştıklarını belirten Başkan Öntürk, yakında tamamlanacak Turizm Master Planı doğrultusunda, ilgili bakanlıklarla toplantı yapılacağını duyurarak “Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak turizmde ilk adımı atıp ilk kazmayı vurarak bir otel ortaklığıyla başlatacağız bunun da buradan müjdesini veriyorum.” dedi.